Steeds maar weer die trap op, ook op dagen waarop het eigenlijk niet zo makkelijk gaat. Die deur die zo lastig dicht gaat, omdat hij een beetje klemt. De badkamertegels die glad zijn als ze nat worden, of de douchecabine die zo’n vervelende hoge instap heeft. Allemaal van die dingetjes die je flink kunnen irriteren in je huis, maar waar je vaak niets aan doet. We hebben te vaak de neiging om dit soort ongemakken maar gewoon te accepteren, ermee te leren leven. Terwijl een kleine aanpassing vaak een groot verschil kan maken, en heel veel extra comfort kan geven.

Maak eens een lijstje

Veel van de dagelijkse ongemakken in ons eigen huis zijn zo’n deel van ons leven geworden, dat we er eigenlijk nooit meer echt bij stil staan. Ja, we vinden ze vervelend, hoor. Maar we zijn er zo aan gewend, dat we eigenlijk nooit echt meer overwegen iets aan dat ongemak te doen. Zonde, want het kan het leven zoveel meer comfortabel maken als we dat wel doen.

Om weer even goed in beeld te krijgen wat de grootste irritatiepunten in huis zijn, zou je eigenlijk een week lang kritisch door je huis moeten gaan. Iedere keer als je iets tegenkomt dat je echt irriteert, dan schrijf je dat op. Hoe klein of groot het ook is, maak maar een lijstje. Aan het einde van de week ga je eens met dat lijstje zitten, en kijken welke ongemakken je snel en makkelijk kunt aanpassen, en welke misschien wat meer moeite kosten.

Bijna ieder ongemak valt op te lossen

Heb je eenmaal een lijstje, dan zal je zien dat vrijwel ieder ongemak op valt te lossen. Sommige dingen kunnen snel en makkelijk; een deur die niet goed meer sluit hoeft vaak alleen maar een klein beetje opnieuw afgesteld te worden. Een donkere kast waarvan je de inhoud niet goed kan zien, kan met een druklampje op batterijen een stuk overzichtelijker worden.

Andere ongemakken hebben wat meer inspanning nodig, maar kunnen nog steeds opgelost worden. Erger je je rot aan je trap, bijvoorbeeld doordat het je steeds meer moeite kost om hem te beklimmen? Een traplift kopen kan dan een perfecte oplossing zijn. Binnen een dag zit hij er meestal in, en ben jij van deze grote hindernis in je huis af. Kies je voor een tweedehands traplift van Handicare, dan zijn de kosten ook nog eens een stuk lager dan je vooraf waarschijnlijk dacht. Door op deze manier de grootste ergernissen in je huis weg te nemen, wordt het wonen er een stuk comfortabeler.