Allereerst mag je er vanuit gaan dat een pannendak minimaal 25 jaar meegaat en dakleer minimaal 10 jaar. Ook een rieten dak zou minimaal 25 jaar mee moeten gaan. Dit heeft uiteraard met allerlei verschillende factoren te maken (of het goed gelegd is, goed onderhouden, etc.) maar kan er wel voor zorgen dat de beslissing tussen renovatie of reparatie makkelijker wordt nu je bovenstaande weet. Dit geldt natuurlijk niet als je last hebt van schade aangebracht door brand, storm of iets anders waar je zelf geen invloed op hebt. Vergeet overigens niet om rekening te houden met je budget. Renovatie kost over het algemeen meer dan een reparatie, dus bedenk goed wat je wilt gaan doen.

Waar moet je aan denken bij het renoveren van je dak?

Bij het renoveren van je dak zijn er vele dingen waar je aan dient te denken. Zoals bijvoorbeeld verschillende soorten dakbedekking, isolatiemateriaal, panlatten en dakbeschot. Vergeet ook niet dat er verschil zit in kwaliteit. Goedkoop kán duurkoop zijn, dus let hier wel op. Laat jezelf goed informeren of zoek het goed uit. Doe vooral wat goed voelt. Controleer het dak zelf, als je handig bent, of laat de staat van je dak, panlatten en andere zaken controleren door een professional. Als je er voor kiest een professional in te schakelen, maar uiteindelijk ook wat kosten wil besparen, is het wellicht handig om zelf de afwerking te doen. Denk bij de afwerking bijvoorbeeld aan het boeiboord of de regenpijp.

Waar moet je aan denken bij het repareren van je dak?

Ook bij het repareren van je dak zijn er vele dingen waar je aan dient te denken. Zoals waar zit de schade, is er meer beschadigd dan alleen de dakbedekking of zijn ook de panlatten beschadigd? Wat heeft de schade veroorzaakt? Heb je last van lekkage? Zoals je ziet, zijn er meerdere dingen die je jezelf af kunt vragen om erachter te komen wat de beste optie voor jou is. Ook hierbij geldt; ben je een handige harry? Doe dan zoveel mogelijk zelf. Zo niet, schakel dan een bedrijf in om je te helpen.

Afwerking van je dak

Wat iemand daaronder verstaat, is voor iedereen anders. Ons doet het denken aan bijvoorbeeld een nieuwe dakgoot, windveer of regenpijp. Dit zijn allemaal klusjes die prima zijn uit te voeren als je een beetje handig bent, dat scheelt dus weer in de kosten! Tegenwoordig is de afwerking in allerlei vormen, maten, kwaliteit en materiaal te verkrijgen. Ga voor jezelf na wat voor jou en je huis het beste is. Houd ook rekening mee met de stijl van je huis of heb je wellicht een monumentaal huis, waardoor je beperkt wordt in je keuze. Zie je graag af van al dat klussen aan je huis en wil je onderhoudsvriendelijk, kies dan voor onderhoudsvriendelijk materiaal wat kan worden schoongemaakt met de tuinslag of een vochtige doek.