Raambekleding is een belangrijk onderdeel van elke kamer. Ze kunnen privacy, isolatie en stijl toevoegen. Maar met zoveel verschillende soorten raambekleding die op de markt zijn, kan het moeilijk zijn te weten welke de beste optie voor je woning is. Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen van vijf populaire soorten raambekleding: gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen, inbetween gordijnen en shutters. Ben je zelf ook op zoek naar raambekleding? Dan is dit artikel voor jou!

Klassieke gordijnen

Klassieke gordijnen zijn een populaire keuze voor zowel de woonkamer als de slaapkamer, vanwege hun veelzijdigheid. Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, patronen, maten en diktes, zodat ze bij elk decor passen. Bovendien kunnen klassieke gordijnen op verschillende hoogtes gehangen worden om verschillende looks te creëren. Als je ze bijvoorbeeld dichter bij het plafond hangt, geeft dat de illusie van hogere plafonds, terwijl ze dichter bij de vloer hangen de kamer gezelliger doet lijken. Een nadeel van klassieke gordijnen is dat ze moeilijk schoon te maken kunnen zijn door hun grootte en aantal plooien. Veel stoffenfabrikanten bieden echter gemakkelijk te onderhouden opties die in de wasmachine gewassen kunnen worden en kreukvrij zijn. Over het geheel genomen zijn klassieke gordijnen een veelzijdige optie die aan elke kamer stijl en functie kan toevoegen.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn een populaire keuze voor mensen die de lichtinval en privacy in hun huis willen regelen. Ze zijn er in allerlei materialen, kleuren en stijlen om bij elke inrichting te passen. Bovendien kunnen ze omhoog of omlaag gebracht worden om de hoeveelheid licht te regelen die in de kamer komt. Een nadeel van jaloezieën is dat ze moeilijk schoon te maken kunnen zijn als ze vuil worden. Een ander nadeel is dat ze veel natuurlijk licht kunnen tegenhouden van de kamer. Toch worden jaloezieën steeds populairder – onder andere omdat ze er in steeds meer materialen zijn en ze in elk budget beschikbaar zijn.

Rolluiken

Rolgordijnen hebben veel in hun voordeel. Ten eerste zijn ze ruimtebesparend. Als je in een klein appartement woont, dan weet je dat elke vierkante centimeter telt. Rolgordijnen steken niet in de kamer uit zoals gordijnen dat doen, dus ze zijn ideaal voor kleine ruimtes. Ze zijn ook gemakkelijk te bedienen. Geef het rolgordijn gewoon een klein duwtje en het rolt op of neer, afhankelijk van wat je nodig hebt. En als je het licht helemaal wilt buitensluiten, zijn er verduisterende rolgordijnen verkrijgbaar. Het enige nadeel van rolgordijnen is dat ze iets duurder kunnen zijn dan andere raamdecoratie. Maar als je goed rondkijkt, moet je een goede koop kunnen vinden. Al met al zijn rolgordijnen een geweldige keuze voor iedereen die het licht en de privacy in zijn huis wil regelen.

Inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen zijn de gulden middenweg tussen gewone gordijnen en vitrages. Ze zijn dik genoeg om te voorkomen dat mensen van buiten naar binnen kijken, maar dun genoeg om toch veel zonlicht binnen te laten. Ideaal voor een heerlijk lichte woonkamer! Ze hebben echter ook enkele nadelen. De belangrijkste is dat ze niet zo doeltreffend zijn om tocht buiten te houden als dikkere gordijnen. Dus als je in een tochtig huis woont, kun je misschien beter voor gewone gordijnen gaan. Een ander nadeel is dat ze iets duurder kunnen zijn dan vitrages. Maar over het algemeen vinden we de voordelen groter dan de nadelen!

Houten shutters

Houten shutters zijn een stijlvolle en tijdloze manier om schoonheid toe te voegen aan elk interieur, of het nu landelijk, Scandinavisch, of modern is. Ze werken ongeveer zoals jaloezieën, met als belangrijkste verschil dat shutters binnenluiken hebben die geopend kunnen worden. Je kunt de hoeveelheid licht en privacy in je huis met houten shutters regelen door de lamellen of de bedieningsstang te openen of te sluiten. Houten shutters of luiken hebben ook een luxueuze uitstraling die zeker ieders aandacht trekt. Een mogelijk nadeel van houten luiken is echter dat ze meer onderhoud vergen dan jaloezieën. Luiken moeten regelmatig worden afgestoft en met een vochtige doek afgeveegd om kromtrekken of beschadiging van het hout te voorkomen. Maar als je op zoek bent naar een chique raambekleding, dan zijn houten shutters the way to go!