Veel meer gezinnen in Vlaanderen hechten belang aan groene waardes. Ze willen duurzamer leven door hun verbruik en uitstoot te beperken. Sommigen eten minder vlees, anderen proberen zo vaak mogelijk de fiets te nemen. Maar ook in huis is het makkelijk om je energieverbruik een pak te laten dalen. In dit artikel geven we je een aantal tips mee, lees dus snel verder! Het zal je verbazen hoe je met een paar tips je verbruik in je dagelijks leven kan beperken.

Stille verbruikers

Wist je dat tot 10% van al het elektriciteitsverbruik in woningen opgeslurpt wordt door stille verbruikers? Dit zijn onder andere kleine lampjes, tv’s of opladers. Deze schakel je dan ook best volledig uit om het verbruik te beperken. Zijn er toestellen die je niet volledig kan uitschakelen? Dan kan je hiervoor stand-by-regelaars kopen. Deze worden geplaatst tussen het apparaat en het stopcontact, zodat je zelf kan regelen wanneer deze apparaten in slaapstand/uit moeten gaan.

Vervang oude toestellen

Hoe blij je ook bent met de tweedehands toaster of de koffiemachine die je van familie kreeg, we moeten eerlijk zijn: oude toestellen hebben ook vaak een enorm slechte energiescore. Daarom is het slim om deze oude apparaten te vervangen door een nieuwe, milieuvriendelijkere variant. Zelfs door maar één categorie hoger te gaan op het energielabel bespaar je al een hoop. Dit kan duur zijn, daarom kan je langzaamaan de oude producten in je huis vervangen zodat de kosten niet te hoog opstapelen. Het is niet enkel beter voor het milieu en je energieverbruik, maar ook voor je wooncomfort.

Waterbesparende douchekop en kraan

In de badkamer zijn de grootste verbruikers wel de douchekop en kranen. Maar wist je dat je makkelijk tot 60% van deze kosten kan besparen op je facturen door een waterbesparend alternatief te plaatsen? Een duurzame douchekop of kraan laat minder water door, maar zorgen nog steeds voor comfort. Een goed model laat ongeveer 4 tot 7 liter water per minuut door. Dit is een besparing van 40 à 50% tegenover de gewone modellen op de markt. Ben je toch een afwisselaar? Dan kan je ook kiezen voor een multifunctionele kop met aparte ecologische stand.

Grijp in bij lekken 

Wanneer je niet op tijd ingrijpt kan een lekkage enorm veel schade veroorzaken aan een woning. Let daarom goed op de volgende signalen die wijzen op een lek of vochtprobleem:

  • Zijn je energie- of waterkosten plots flink gestegen?
  • Verschijnen er plots vocht- of schimmelplekken op je muren of vloer?
  • Zie je verf of behang loshangen?
  • Zie je gewoon water langs de muren stromen?

Is het antwoord ja? Dan zit je waarschijnlijk met een lekkage ergens in huis. Contacteer in dit geval zo snel mogelijk een loodgieter. Deze kan de lek gemakkelijk opsporen en herstellen. Zoek via TrustUp.be een specialist in jouw buurt en vraag een offerte aan.

Ledlampen

Ondanks dat ledlampen ondertussen de norm zijn, is het verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen nog gebruik maken van gloei- en halogeenlampen. Vervang deze oude lampen dus zeker naar ledlampen, zelfs al werken ze nog goed. Een ledlamp verbruikt namelijk 90%(!) minder stroom dan een gloeilamp. Tegenwoordig bestaan deze ook in alle kleuren en maten, dus voor elke soort verlichting is er wel een alternatief.

Denk er ook aan om je verlichting uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt of een kamer verlaat.

Benoveer je woning

Als je wat geld over hebt en een grotere investering wil doen om duurzamer te leven, dan kan je ervoor kiezen om beter te renoveren. Of hoe de Belgische overheid het graag noemt: benoveren. Met die campagne wil de overheid mensen stimuleren om te renoveren met oog op een lager energiefactuur. Denk aan betere isolatie, dubbel glas of nieuwe sanitaire installaties. Door je huis op te knappen maak je het niet alleen mooier, maar je bespaart uiteindelijk ook op je energiefacturen. 

Voor deze soort werken kan je ook subsidies aanvragen. Deze variëren naargelang de aard van de werken en je woonplaats. Interesse om duurzaam te renoveren? Contacteer dan een professional voor advies.

Domotica

Een domoticasysteem zorgt voor de automatisering van allerlei processen in huis zoals de rolluiken naar beneden doen, de lichten uitzetten of temperatuur regelen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken of je lampen wel gedoofd zijn of de verwarming uit staat. Een vakman kan je advies geven over welke onderdelen je allemaal kan optimaliseren in jouw woning. Door dit enorm comfort kiezen steeds meer gezinnen ervoor om domotica te laten installeren in hun woning.  Door deze handige, besparende processen automatisch te laten uitvoeren zal je een hoop energie winnen.

Zoals je ziet is het kinderspel om toch tientallen euro’s te besparen op je energiefactuur. Neem dus zeker deze tips in acht. Niet enkel om financieel te besparen, maar ook voor het milieu. Moeder natuur zal je dankbaar zijn!