Heb jij de eettafel van je dromen al gevonden? In steeds meer huishoudens speelt de eettafel een heel prominente rol in het leven. Dit is niet alleen de plek waar gegeten wordt als gezin, of soms ook even snel in je eentje. Nee, dit is ook de plek waar er gezellig met vrienden wordt geborreld. Waar er diepe gesprekken over het leven worden gevoerd, of soms gewoon alleen maar heel hard wordt gelachen. Waar wijntjes worden gedronken, hapjes worden gegeten. Maar ook waar bordspelen worden gespeeld, en waar soms nog even snel aan wordt gewerkt. Waar huiswerk aan wordt gemaakt, en aan wordt getekend en geknutseld. Een tafel die voor al deze dingen geschikt is, die zoek je niet zomaar even uit. Die moet perfect zijn, voor alle gelegenheden, en bovendien goed in je interieur passen. En als je die ene perfecte tafel dan hebt gevonden, dan wil je hem natuurlijk nooit meer kwijt. Wil je ervoor zorgen dat hij jarenlang mooi en eigenlijk perfect blijft.

Hoe vind je de ideale tafel?

Om de perfecte eettafel te vinden, moet je eigenlijk even in kaart brengen wat je er allemaal aan wilt kunnen doen. Zoals hierboven al beschreven zijn de mogelijkheden legio. Welke zijn voor jou van toepassing? Wil jij er vooral rustig aan kunnen eten, of wil je ook dat je kinderen eraan kunnen knutselen? Is het een plek waar je regelmatig mensen aan wilt ontvangen, of hoeft hij alleen passend te zijn voor je eigen gezin?

Deze vragen beantwoorden, brengt je in de richting van de ideale tafel. Je krijgt een idee van welk formaat hij moet hebben, hoeveel mensen eraan moeten kunnen zitten. Maar kijk ook even goed naar de ruimte die je hebt. Het kan je droom zijn om met een grote groep mensen aan een enorme tafel te kunnen dineren, maar als je op een klein flatje woont is dat vaak gewoon geen optie. Tenslotte moet de tafel natuurlijk bij je interieur passen; dat van je woonkamer, als hij daarin staat, of dat van je keuken, als de eettafel daar geplaatst gaat worden.

Hoe houd je hem mooi?

Heb je je ideale tafel gevonden, dan is het zaak om hem mooi te houden. Natuurlijk, er mag aan worden geleefd, je mag zien dat hij gebruikt wordt, maar rode sausvlekken in je houten tafel, of sporen van net iets te enthousiast kleurende kinderen, dat is zonde. 

Een goede tafelbeschermer kan dat voorkomen. Om te bepalen welke voor jou het meest geschikt is, kijk je naar waar hij tegen moet beschermen. Gaat het vooral om vloeistoffen, zoals sauzen of drankjes? Dan kan een mooi doorzichtig tafelzeil een goede oplossing zijn. Dit kun je permanent op de tafel neerleggen, of erbij pakken als het nodig is. Wil je hem ook beschermen tegen deukjes en krassen? Dan is een wat stevigere beschermer handig. Door deze vanaf de eerste dag consequent te gebruiken, heb je een stuk langer plezier van je perfecte tafel.