Oei, die verbouwing. Alles netjes voor gecalculeerd, blijkt er toch houtrot in het dakbeschot te zitten en ga je ineens ver over je budget heen. Je wilde ook nog een nieuwe trap in het huis laten zetten, wat nu? Geen paniek, een eigen trap bouwen is niet zo heel ingewikkeld en zal je een flinke besparing opleveren.

Design en materiaal:

Je eerste stap is natuurlijk te bedenken waar de trap zich gaat bevinden. Afhankelijk van de ruimte bepaal je het design van de trap. Heb je weinig ruimte dan kies je voor een halfslag trap, heb je wat meer ruimte dan kan je voor een zogenaamde steektrap kiezen, dat is een rechte trap. Vervolgens moet je het materiaal bepalen. Een metalen trap is vaak licht van design, maar moet goed onderhouden worden in verband met roestvorming. Een betonnen trap is vrij goedkoop en heeft een lange levensduur. Daarnaast is hij makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Maar als je de trap zelf gaat bouwen zouden wij hout adviseren, aangezien dit materiaal het makkelijkst te bewerken is.

Bouwpakket:

Je kan er natuurlijk voor kiezen om het hout zelf in te kopen en alles op maat te zagen, maar dan moet je over het juiste materiaal en heel veel tijd beschikken. Ons advies is dan ook om voor een bouwpakket te kiezen. Dan heb je al het materiaal direct op maat met een duidelijke instructie om de trap in elkaar te zetten. Trappen kopen kan je tegenwoordig gewoon online doen waarbij je zeer precies kunt aangeven wat je wilt. Je hoeft geen concessies te doen wat betreft de maat want dit kan op de millimeter nauwkeurig. Vaak heb je ook nog de beschikking over een persoonlijk adviseur die jouw door het hele proces heen loodst. Zo kan je zelfs met twee linkerhanden zelfstandig een trap in elkaar zetten.

Afwerking:

Tenslotte moet je nadenken over de afwerking van je trap. Ga je voor een blanke lak zodat hij zijn natuurlijke karakter behoudt? Of geef je hem een mooi kleurtje? Bedenk dan dat je speciale lak voor trappen moet gebruiken aangezien deze erg slijtvast moet zijn. Ook een goede optie is het leggen van tapijt over je trap. Dit zorgt voor een comfortabel gevoel en reduceert het geluid van stampende kindervoetjes. 

Een verbouwing is vaak al duur genoeg. Als je een flinke besparing wil maken dan is een eigen trap bouwen zeker een overweging waard. Bovendien kan je daarna met trots van de ene naar de andere verdieping lopen, wetende dat je deze trap met je eigen bloed, zweet en tranen in elkaar hebt gezet.