Woon je in een huis met een tuin? Heerlijk! Lang niet iedereen heeft die luxe. Een tuin geeft je altijd een mogelijkheid om buiten te zijn. In de zomer lekker van de zon te genieten, je kinderen lekker buiten te laten spelen. Je kunt er tuinieren, je eigen groente verbouwen en er je eigen groene oase van maken. Iets waar wat minder mensen aan denken is aan het verlichten van hun tuin. En dat terwijl dat toch echt grote voordelen met zich meebrengt.

Verlichten voor de veiligheid

Een goede reden om je achtertuin te verlichten, is voor de veiligheid, op meerdere gebieden. Allereerst je eigen veiligheid. Wil je als het donker is door je tuin kunnen lopen zonder bang te hoeven zijn over van alles te struikelen, dan is goede verlichting onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan een goede lamp aan je schuur, als deze in je achtertuin staat. Handig als je in het donker met de fiets de deur uit gaat of juist weer thuiskomt. Het kan echt een hoop (bijna)ongelukken en onhandige momenten schelen als je dit niet in het donker hoeft te doen.

Maar er is natuurlijk ook nog een ander soort veiligheid. Een goede buitenlamp maakt je tuin ook minder aantrekkelijk voor inbrekers. Zij doen hun werk liever ongezien, in het donker. Is jouw tuin goed verlicht, dan is deze een stuk minder aantrekkelijk om te betreden. Een goede lamp verlicht je hele tuin. Extra aandacht kun je besteden aan de plek waar je tuin vanaf de openbare weg of het achterpad te betreden valt, deze kan wel wat extra verlichting gebruiken. En ook de gevel van je huis kun je, omdat dit het punt is waar je huis valt binnen te dringen, het best goed verlichten.

Verlichten voor de sfeer

Natuurlijk dient tuinverlichting niet alleen om de boel veiliger te maken. Lampen maken de boel ook gezelliger. Ze zorgen ervoor dat je tuin er op donkere avonden een stuk gezelliger uitziet, zeker als je naast de grotere lampen ook kiest voor een kleine lampjes met sfeerverlichting. Naar buiten kijken wordt zo veel leuker. En op zwoele zomeravonden zorgen lampen er natuurlijk voor dat je buiten kunt blijven zitten (en elkaar kunt blijven zien) wanneer de zon al lang onder is.

Maak dus werk van je tuinverlichting, en kijk goed naar wat je precies nodig hebt. Goede lampen om de veiligheid te verhogen, geplaatst op strategische plekken, in combinatie met gezellige sfeerverlichting werkt vaak het best.