Is het hardhout of laminaat? Je zou verbaasd zijn hoe moeilijk het kan zijn om het verschil te zien. laminaat van vandaag de dag kan er opvallend uitzien zoals populair hardhout waaronder teak, mahonie en eiken. Toch zijn er een paar manieren om een ​​type vloer ter plaatse van een ander type te onderscheiden, zeker als je er goed naar leert kijken. Hier is hoe het verschil tussen laminaat en hardhouten kunt vaststellen.

Hardhout vertoont slijtage

Wanneer hardhouten vloeren op leeftijd raken, kunnen ze op variaties in kleur en zelfs textuur krijgen. Deze variaties kunnen voortkomen uit vele bronnen, zoals zonlicht of water dat te lang is achtergebleven op het hout te. 

Laminaat, aan de andere kant, behoudt zijn oorspronkelijke uitstraling voor een veel langere tijd, omdat het is ontworpen om normale slijtage te weerstaan. Wanneer je bijvoorbeeld grijs eiken laminaat hebt liggen, dan ben je ervan verzekerd dat het deze kleur blijft behouden.

Hardhouten vloeren hebben vaak krassen

Let op een paar krassen of zelfs inkepingen in een vloer die eruit ziet als hout? Het is waarschijnlijk loofhout in plaats van laminaat. De meeste soorten hout dat wordt gebruikt in hardhouten vloeren zijn zacht door de natuur.

Deze zachtheid kan aantrekkelijk zijn, maar het maakt het hout gevoeliger voor kleine en grote schade. Daarentegen wordt laminaat geconstrueerd om het gewicht van normale voorwerpen te weerstaan bij ​​een val of wanneer iets geschoven wordt over het oppervlak.

Hardhout patronen variëren

Elke hardhouten plank biedt unieke kenmerken, wat betekent dat je niet veel patronen in echte hardhouten vloeren moet zien. Als je veel patronen en symmetrie opmerkt, dan is het laminaat en geen hardhout. Echter, het meeste laminaat is ontworpen om patronen te herhalen op een manier die eerder authentiek dan systematisch lijken. Zo komt het vaak voor dat het laminaat een eiken kleur heeft, omdat dit zo natuurlijk overkomt.

Houten Vloeren kunnen spijkers bevatten

Nieten en spijkeren zijn twee manieren die ambachtslieden gebruiken om hardhouten vloeren te leggen. Je kunt deze nagel gaten en nietjes aan de ommuring merken, in het bijzonder bij hardhouten vloeren in historische huizen. In plaats van nietpistolen of hamers wordt laminaat in elkaar geklikt. Dit zorgt voor een gladde, naadloze vloeroppervlak.

Hardhout heeft geen beperkte levensduur

Heb je net een nieuw huis gekocht? Probeer dan te achterhalen wat het verschil tussen laminaat en hardhout in een kamer is. Kijk of je kunt zien wanneer de vloer werd gelegd. Als het ouder is dan 20 jaar en heeft nog steeds een solide uitstraling, dan is het waarschijnlijk hardhout. Een goed onderhouden en goed geïnstalleerde hardhouten vloer kan er mooi blijven uitzien voor 75 jaar of langer. Laminaten zijn meer betaalbaar om  in je huis te leggen, maar zullen vervangen moeten worden binnen een paar decennia.

Is hardhout of laminaat de juiste keuze voor je huis?

Nu dat je een beetje meer over het verschil tussen laminaat en hardhout weet, kun je het type vloer bepalen die het best past in je interieur.

Vergeet niet dat hardhout altijd meer zal kosten dan laminaat. Als je op een strikt budget, kun je hardhout evalueren versus hout laminaat of parket.