Slaap is cruciaal voor een goede gezondheid en welzijn, hierbij is een goede matras een belangrijke onderdeel van goede en gezonde slaapgewoonten. Winkelen voor een nieuwe matras is meer dan alleen het vinden van een matras die je leuk vindt en die bij je budget past. 

Het vinden van het juiste stevigheidsniveau kan je slaap ten goede veranderen. Als je op zoek bent naar meer slaapadvies en matrasaanbevelingen, lees dan verder om je perfecte matras te vinden.

Het moeilijkste van het uitzoeken van een nieuw matras is het bepalen van de stevigheid.

Type matras

Wanneer je op een stevig matras gaat liggen, dan zak je helemaal niet weg en blijft je lichaam bovenop de matras liggen. De comfortlagen en ondersteunende kern op een stevig matras helpen om je lichaam op de hoogte van de matras te houden. 

Stevige matrassen worden aanbevolen voor rug slapers en zwaardere personen. Voor lichtere mensen en zij slapers zijn stevige matrassen ideaal, zowel een hybride als een latex matras is meestal stevig en zijn ontworpen voor een optimale luchtstroom.

Ben je op zoek naar een langdurig matras? Kies dan een zo stevig mogelijk matras. Hoewel stevige matrassen vaak goedkoper zijn dan zachte matrassen, is betaalbaarheid niet verbonden aan duurzaamheid, vooral bij het zoeken naar matrassen. De stevige, hoogwaardige materialen in een stevig matras bieden al jaren een ondersteunend en comfortabel slaapoppervlak.

Hoe de juiste stevigheid te bepalen

Het kennen van de opties van de stevigheid is één ding, maar het vinden van het juiste matras kan nog steeds een uitdaging zijn. Bij het kijken naar een matras en het proberen te beslissen over het stevigheidsniveau, zijn er een paar dingen om te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Slapen met een partner

Als je met een partner slaapt, kan het nog meer een uitdaging zijn om het eens te worden over een matras. De meeste paren kiezen voor een compromis door een matras te selecteren dat ergens in het midden van hun voorkeursniveaus ligt. Als de lichaamsvorm van je partner en / of slaapgewoonten anders zijn dan de jouwe, dan is het misschien verstandig om in een split-matras te investeren.

Temperatuursvoorkeuren

Oververhitting is een gemeenschappelijk probleem dat het moeilijk maakt om een ​​goede nachtrust te krijgen, niemand houdt ervan om ongemakkelijk en zwetend wakker te worden. Zachtere matrassen, zoals geheugenschuim, passen zich aan je lichaamsvorm aan en behouden de warmte. Als je een zwetende slaper bent, zal een stevig matras, zoals een hybride, koeler slapen omdat er meer luchtcirculatie mogelijk is.

Prijs

Matrassen met minder lagen zijn vaak minder duur dan zachter traagschuim met veel lagen. Kwaliteit hybride matrassen, organische matrassen en latex zijn echter verkrijgbaar in verschillende stevigheidsniveaus en zijn gevarieerd in de prijs.

Deze matrassen zijn in het algemeen duurzamer en de hardere oppervlakken maken het gemakkelijker om te bewegen. Een andere belangrijke factor om te overwegen is lawaai. Als discretie belangrijk is, kan een zachter matras met meer materialen meer geluid absorberen.

Matrasgrootte en -gewicht

Zwaarder en grotere matrassen zijn veel moeilijker te bewegen en op te zetten. Zachtere modellen met latex zijn zwaarder dan geheugenschuimmatrassen. Bij het verhuizen of als je in een gebouw met meerdere verdiepingen woont, kan het moeilijk zijn om grotere matrassen te verplaatsen.