Door klimaatverandering wordt het ook in Nederland steeds warmer. Vooral in de zomer hebben we hier last van. Helemaal als je in de stad woont op een hoge verdieping zal je de zomers zwetend doorlopen. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om je huis koel te houden. In dit artikel lees jij tips hiervoor zodat jij deze zomer je koel houdt.

Raamdecoratie

Qua raamdecoratie kan je kiezen voor zonwerende gordijnen. Deze gordijnen weerkaatsen het zonlicht, waardoor er minder zon in je huis komt. Nog beter is het om een zonnescherm te hebben. Deze kan je uitklappen om de zon tegen te houden. Zo komt de warmte überhaupt je huis niet in. Met zonwerende gordijnen komt helaas de warmte wel naar binnen. De warmte kan dan namelijk blijven hangen achter het gordijn. Plak ook geen folie op je ramen. Dit neemt meer warmte op.

Isoleren en ventileren

Het goed isoleren van je huis zorgt niet alleen voor minder gebruik van elektriciteit, maar houdt ook de warmte buiten in de zomer. Bijvoorbeeld raamkozijnen, deurspleten en zolders zijn vaak nog niet goed geïsoleerd. Voor raamkozijnen en deuren kan je bijvoorbeeld speciale strippen aanschaffen om dit beter te isoleren. Naast isoleren is het ook belangrijk om goed te ventileren. Doe dit vroeg in de ochtend of laat in de avond als het buiten koud is. Zet de ramen en deuren zoveel mogelijk open om alle koele lucht naar binnen te laten. Hierna sluit je de deuren en ramen en ook de gordijnen. Zo beperk je de hoeveelheid warmte die naar binnenkomt.

Apparaten

Zet apparaten zoveel mogelijk uit. Deze geven namelijk veel warmte aan. Denk hierbij aan je koffiezetapparaat, theekoker, magnetron, laptopopladers en oven. Sluit deze alleen aan als je het gaat gebruiken. Als het erg warm in je huis is kan je proberen de kooktechnieken hierop aan te passen. Een oven kan bijvoorbeeld zorgen voor meer warmte dan een airfryer. Het maken van een frisse salade kost niet veel elektriciteit en is ook verkoelend in de zomer.

Airco

Ondanks al deze maatregelen is er echter een ding wat het beste kan helpen om je huis koel te houden. Dat is een airco. Er zijn tegenwoordig vele soorten airco’s te koop. Zo kan je kiezen tussen een vaste airco of mobiele airco. Een split airco is een voorbeeld van een vaste airco. Een split airco heeft een buitenunit en binnenunit. Hier zijn ook weer verschillende varianten in zoals een normale split airco of een multisplit-airco.

Wil je een split airco kopen, maar twijfel je nog welke? Dan kan je bij Aircogarant verschillende airco’s bekijken en geadviseerd worden.