Ben jij van plan om een alarm te installeren in jouw woning? Een goed alarmsysteem draagt bij aan extra veiligheid en vergroot het woonplezier. Maar waar moet je allemaal precies op letten bij de aanschaf van een nieuw alarmsysteem? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij, zoals het kiezen tussen een draadloos of een bedraad alarm. Op die manier kun jij de juiste keuze maken voor een geschikte beveiliging.

Verschillende alarmsystemen

Alarmsystemen komen in verschillende vormen. Wanneer je een alarmsysteem huis aanschaft is het belangrijk dat je als eerste bepaalt of je een draadloos of een bedraad apparaat wilt. Ga je voor een bedraad alarmsysteem, dan is dit vaak een goedkopere optie. Een draadloos alarm is vaak duurder en werkt deze in plaats van kabels via de wifi-verbinding. Ook werkt een draadloos alarmsysteem op batterijen, dus denk eraan dat deze regelmatig vervangen moeten worden.

Stil of juist luid alarm

Een andere afweging die je moet maken bij de keuze voor een alarmsysteem is of je een stil of een luid alarm wil. Een stil alarm geeft een melding door aan jouw smartphone of tablet wanneer er een verdachte situatie is waargenomen, via een speciale app die je kunt downloaden. Door middel van een digitale camera kun je via de app meekijken naar de beelden om te zien wat er aan de hand is. 

Kies je voor een apparaat met geluidsalarm, dan gaat er direct een luid alarm af wanneer een onverwachte beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld wanneer een inbreker door jouw slaapkamerraam heen naar binnen probeert te komen. Dit luide alarm zal de inbreker direct laten afschrikken en zorgt ervoor dat alle andere mensen in huis meteen weten dat er iets aan de hand is.

Het plaatsen van videocamera’s

Een alarmsysteem bevat vaak een HD-camera waarmee je alle activiteit in en om de woning in de gaten kunt houden. Kijk goed naar het aantal ramen en deuren in jouw woning om te bepalen hoeveel camera’s jij nodig hebt om de woning optimaal te beveiligen. Probeer de woning te bekijken door de ogen van een inbreker en bepaal zo welke plekken het meest risicovol zijn. Via je smartphone of tablet kun je waar je ook bent de videobeelden bekijken. De beelden worden daarnaast automatisch opgeslagen in de cloud. Heel handig, want op die manier kun je ze later altijd nog eens terugkijken!