Als zzp’er kun je natuurlijk elders een kantoorruimte huren. Maar de kosten hiervan zijn zo hoog dat je ook vanuit huis je onderneming kunt runnen. Maar waar moet je op letten en hoe pak je het aan zonder dat een thuiswerkplek afbreuk doet aan je woongenot? We geven je een aantal tips waardoor je werk en privé gescheiden houdt.

Werken in de woonkamer

Wanneer je geen aparte ruimte in huis hebt voor het realiseren van een thuiswerkplek kan dit prima in de woonkamer. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De verleiding is namelijk erg groot om de laptop op de keukentafel te installeren maar dat is niet echt ideaal. Op het moment dat er gegeten wordt moet de laptop weer van tafel. Beter is het om een apart hoekje te creëren in de woonkamer waar je rustig en ongestoord kunt werken. Zo houd je ook een betere balans tussen werk en privé. Wat in ieder geval niet mag ontbreken voor je thuiskantoor is een goede bureaustoel, een bureau met voldoende opbergruimte en verlichting. Kies voor een stijl die past bij de rest van het interieur zodat het één geheel wordt. Zorg dat de werkplek in de buurt van een stopcontact zit waarmee je de laptop en telefoon op kunt laden. Heb je nog ruimte over voor een wandrek? Zet hier dan een paar plantjes op, dierbare foto’s en persoonlijke accessoires. Zo wordt het een fijne én gezellige plek om te werken.

Relaties ontvangen

Voer je werkzaamheden uit waarbij je vaak persoonlijk contact hebt met zakelijke relaties? Dan is een kamerscherm een absolute must. Wanneer de woonkamer groot genoeg is kun je ook overwegen om een glazen tussenwand te plaatsen waarachter jouw thuiswerkkantoor zich bevindt. Op het moment dat je een zakelijke bespreking hebt sluit je de deur waardoor de rest van het gezin gewoon zijn gang kan gaan. Om professioneel over te komen geef je natuurlijk ook relatiegeschenken weg. Laat daarom pennen graveren met logo. Ook onmisbare notitieboekjes met logo bedrukt vallen bij je relaties zeker in de smaak.

Stel duidelijke grenzen

Tot slot nog een tip om werk en privé goed in balans te houden. Omdat je in de woonkamer zit is het belangrijk om aan het eind van een werkdag te stoppen met werken en de laptop te sluiten. Productief ben je dan toch niet meer. Zorg er verder voor dat je even de tijd neemt om alles netjes op te bergen. Zo kijk je niet de hele avond tegen een rommelige werkplek aan en kun je heerlijk ontspannen.