Door de enorme groei aan mensen in de wereld is het nog nooit zo belangrijk geweest om duurzamer te leven. Naast dat organisaties en overheden veel stappen moeten zetten kan ook jij een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Vraag jij je af hoe je dit kan doen? Dat lees je in dit artikel.
Eet minder bewerkte producten
Om duurzamer te eten hoef je niet meteen een veganist of vegetariƫr te worden. Veel mensen denken hieraan. Echter kan een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon ook niet duurzaam zijn. Als het vegetarische of veganistische voedingspatroon veel bewerkte voedingsmiddelen bevat is het niet duurzaam. Het maken van bewerkte voedingsmiddelen kost veel energie, wat een hogere belasting heeft op het milieu. Bovendien bevatten bewerkte voedingsmiddelen vaak meer ongezondere voedingsstoffen zoals veel suiker en vat. Het bevat tevens vaak weinig belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Door minder bewerkte voedingsmiddelen te eten maak je een duurzamere keuze voor jezelf en het milieu. Bewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kant- en klare maaltijden, snoep, koek, chips, witte graanproducten, wit brood en frisdranken. Onbewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld vers of diepvries groente of fruit, volkorengraanproducten en -brood, ongezouten noten, peulvruchten, water, thee en koffie.
Eet plantaardiger
Je kunt ook duurzamer eten door minder dierlijke producten te eten en vaker te kiezen voor plantaardige eiwitbronnen. Plantaardige eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld peulvruchten, ongezouten noten, tempeh en tofu. Door alleen al een keer per week vlees of vis te vervangen door een plantaardige eiwitbron draag je al bij aan een duurzamere wereld. Het zo min mogelijk weggooien van voedsel is ook beter voor het milieu. Probeer zoveel mogelijk je porties goed af te wegen tijdens het koken.
Verminder je hoeveelheid afval en scheid je afval
Heb je toch restjes over van het eten? Maak hier bijvoorbeeld de volgende dag een lunch of andere avondmaaltijd van. Verminder je hoeveelheid afval ook zoveel mogelijk. Dit kan je onder andere doen door herbruikbare tasjes te gebruiken in plaats van plastic tasjes. Voor fruit en groenten kan je duurzame zakjes gebruiken in plaats van plastic tasjes. Plaats ook een afvalscheidingsprullenbak in je huis. Zo maak je het jezelf makkelijker om afval te scheiden. Als je dit achteraf nog moet doen is de kans groot dat je door vermoeidheid of drukte dit niet doet.
Ondanks dat elke stap goed is blijft het belangrijk dat andere mensen ook duurzamer gaan leven. Je kunt andere mensen stimuleren om duurzamer te leven door het goede voorbeeld te geven. Bij sommige mensen kan je ook invloed uitoefenen. Vraag bijvoorbeeld op het werk of er een prullenbak kantoor kan worden geplaatst, waarbij afval scheiden mogelijk is. Als je lid bent van de ondernemersraad kan je nog meer invloed hebben op je bedrijf.