Je kent het gevoel wel. Je wordt ’s morgens wakker en het voelt alsof je op een spijkerbed hebt geslapen. Elke spier in je lichaam schreeuwt om genade. Je dacht dat een matrastopper zou helpen, dus deed je wat onderzoek en vond er een die perfect klonk voor jouw behoeften. Maar nadat je hem naar huis hebt gesjouwd en hem een half uur op je matras hebt geworsteld, besef je dat hij niet helemaal is waar je op hoopte. Het is te stevig, of te zacht, of het blijft niet op zijn plaats liggen. Klinkt dat bekend? Shoppen voor matrastoppers kan lastig zijn, maar wij zijn er om je te helpen! Lees verder voor onze tips voor het kiezen van de juiste matras topper voor jouw behoeften.
Wat is een matras topper?
Een matrastopper is een dun laagje materiaal dat bovenop een matras wordt gelegd om het comfortabeler te maken. Ze zijn meestal gemaakt van traagschuim, latex of dons. Traagschuim en latex zijn de populairste soorten matrastoppers.
Traagschuim voegt zich naar de vorm van je lichaam en biedt ondersteuning terwijl je slaapt. Het is ook goed in het verminderen van bewegingsoverdracht tussen slapers, waardoor het een goede keuze is als je je bed deelt met een partner. Latex lijkt op traagschuim, maar is veerkrachtiger en heeft een betere luchtstroom, waardoor het koeler is om op te slapen. Dons en fiberfill matrastoppers komen minder vaak voor, maar kunnen nuttig zijn als je allergieën hebt of een veganistische optie wilt.
De juiste matrastopper kiezen
De eerste stap bij het kiezen van de juiste matrastopper is het kiezen van het juiste materiaal. Zoals we al eerder vermeldden, zijn traagschuim en latex de populairste soorten matrastoppers. Als je de neiging hebt warm te slapen, kan latex een betere keuze zijn omdat het een betere luchtstroom heeft dan traagschuim. Als je je bed deelt met een partner, verdient traagschuim de voorkeur omdat het de bewegingsoverdracht tussen de slapers beter vermindert.
Als je het juiste materiaal hebt gekozen, moet je de juiste hardheid kiezen. De hardheid van een matras topper wordt meestal aangegeven met een getal van 1-10, waarbij 1 de zachtste en 10 de stevigste is. Als je niet zeker weet welke stevigheid voor jou geschikt is, begin dan met je slaaphouding. Zijslapers geven de voorkeur aan zachtere matrassen, terwijl buikslapers de voorkeur geven aan stevigere. Rugslapers vallen ergens in het midden.
Als je nog steeds niet kunt beslissen over de perfecte stevigheid, overweeg dan om twee verschillende matrastijken te kopen: een zachtere voor als je het gevoel wilt hebben dat je in je bed wegzakt en een stevigere voor als je meer ondersteuning nodig hebt, en wissel ze af als dat nodig is. Je kunt ook je arts of fysiotherapeut om advies vragen over welke stevigheid voor jou het beste is.
Als je eenmaal hebt gekozen voor het perfecte materiaal en de hardheidsgraad, hoef je alleen nog maar een matrastopper te vinden die in je budget past en die jarenlang meegaat. Let bij het vergelijken van verschillende merken op beoordelingen van andere klanten en op eventuele certificeringen of garanties. Een matrastopper van goede kwaliteit zou met de juiste verzorging minstens vijf jaar moeten meegaan (daarover later meer).
Zorg voor je matrastopper
Een goede verzorging verlengt de levensduur van je matrastopper en zorgt ervoor dat hij nog jarenlang een comfortabele nachtrust biedt. Begin met het beschermen van je investering met een waterdichte of vlekbestendige hoes van goede kwaliteit; dit helpt morsen en vlekken uit je matrastopper te houden en maakt het schoonmaken gemakkelijker als er toch ongelukjes gebeuren. Als je matrastijk eenmaal beschermd is met een hoes, stofzuig hem dan regelmatig (minstens eenmaal per week) met behulp van de bijgeleverde stofzuiger om huisstofmijt en andere allergenen die zich in de loop der tijd kunnen ophopen te verwijderen; dit helpt ook vochtophoping te voorkomen, wat kan leiden tot schimmelgroei. Een andere belangrijke stap in het onderhoud van je matras is het om de paar maanden omdraaien of roteren, zodat het in de loop der tijd gelijkmatig slijt; dit helpt klonteren en doorzakken voorkomen… En vergeet vooral niet tijd vrij te maken voor een kruidenthee en een gezellige nieuwe pyjama!