Bij het dak kan tot 20% van de warmte verloren gaan. Er wordt daarom vooral aanbevolen om grote isolatiedikten te gebruiken om de isolatie zo efficiënt mogelijk te maken. De meest voorkomende verschillen zijn de intermediaire isolatie en de spaarzame isolatie. De eerste komt het meest voor.

Hier wordt het isolatiemateriaal iets breder geknipt en volledig gemaakt op de spanten. Bij de spaarzame isolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant bevestigd.

Interieurisolatie

De innerlijke isolatie wordt meestal geïnstalleerd in oude gebouwen om te moderniseren. De varianten van de isolatie binnenshuis omvatten spouwmuur isolatie, vloerisolatie en kelderisolatie.

Het is voordelig dat door de isolatie individuele ruimtes kunnen worden aangepakt, er is geen algehele isolatie van de externe gevel noodzakelijk. Er zijn echter ook twee uitdagingen die in aanmerking moeten worden genomen vóór het begin van de isolatie, aan de ene kant vermindert de woonruimte, aan de andere kant, kan de vorming van vocht worden begunstigd door onjuiste bevestiging van het isolatiemateriaal en dit kan leiden tot schimmelinfectie.

Tot 50% energiebesparing mogelijk

Als de woningisolatie van buitenaf mogelijk is, zijn de binnenmuren van een huis of een appartement vaak geïsoleerd. Met isolatiedikten van maximaal 6 cm, kan energiebesparing van maximaal 50% worden bereikt. Met een folie op het isolatiemateriaal wordt ervoor gezorgd dat je geen vocht achter de isolatie krijgt.

Is het nuttig om de vloer te isoleren?

De isolatie van de vloer kan gemakkelijk achteraf worden gedaan. Dus niet alleen de verwarmingskosten kunnen dan verlaagd worden, maar ook het leefklimaat wordt dan verbeterd. Ruimtebesparende isolerende materialen met een lage thermische geleidbaarheid zoals polyurethaanplaten zijn hiervoor ideaal.

Vaak vergeten we dat onze kelder rechtstreeks aan de woonkamers grenst. Niet zonder reden hebben veel mensen vaak last van de koude grond op de begane grond. Dit wordt vaak veroorzaakt door een niet-geïsoleerde kelder plafond. Vooral wanneer de kelder alleen gebruikt wordt als opslagruimte en onverwarmd is. Indien de kelder wordt gebruikt als een onverwarmde opslagruimte, is isolatie van het kelderplafond gewoonlijk voldoende.

De bevestiging van ongeveer 6 cm dikke isolatieplaten is bijzonder eenvoudig omdat ze direct gelijmd kunnen worden aan het plafond en onmiddellijk voor warmte zorgen op de begane grond. 

Voor de gevel zijn met name perliet- of blaasgas geschikt. Als de daken of vloerplafonds van het huis worden geïsoleerd, dan worden minerale wol, houtvezels of cellulose gebruikt. 

Schimmelvorming

Bovendien fungeert de isolatie als geluidsisolatie. De oorspronkelijke gevels en de wanddikte blijven behouden door deze eenvoudige isolatie. Nogmaals, voorzichtigheid wordt geboden met schimmelvorming. Alles moet volledig droog zijn voordat de isolatiematerialen worden aangebracht. Als er nog steeds vocht is, dan moet het isolatiemateriaal weer worden vervangen.

Grote ramen zijn populair en bieden veel natuurlijk licht in je huis of appartement. Maar ze zijn vaak niet goed geïsoleerd, de dure verwarmingswarmte kan meestal te gemakkelijk ontsnappen. De ramen kunnen worden geïsoleerd , zodat dit niet gebeurt en je zo verwarmingskosten bespaart. 

De zogenaamde U-waarde geeft de warmtestroom van het venster weer, die door de binnenzijde door het glas naar de buitenkant kan passeren en vice versa. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie en hoe minder warmte er ontsnapt via het raam.